Reuma – hoe kan reflexzone helpen?

Diverse reflexzonetherapie technieken en welke gebruik ik dan?

Welke vorm van reflexzonetherapie kan ik inzetten bij reuma patienten? Dat zijn er meerdere. Welke het beste bij jouw past is afhankelijk van de soort pijn, de plaats van de pijn en je voorkeur.

In zijn algemeenheid zeg ik altijd dat bij een behandeling het lichaam seintjes krijgt dat ergens in het lichaam iets niet in orde is. Boodschap aan je lichaam is: maak het in orde. Erg simpel, maar we hebben te maken met een eigenwijs lichaam dat ook nog eens complex is. Bij reuma willen we op zijn minst dat de pijn gereduceerd wordt (het liefst NU). Als het lichaam in zijn eigen-wijsheid besluit dat daarvoor b.v. eerst de darmen goed op orde moeten zijn, zal de pijn reductie even moeten wachten.

Reflexzonetherapie, dat woord alleen al is er goed voor galgje of wordfreud. Ik besluit bij deze dat ik het afkort tot RZT! Bij alle andere vormen zal ik ook mijn afkortingen vermelden ๐Ÿ™‚

Okay, welke vormen van RZT kan ik inzetten bij reuma?

RZT natuurlijk, vaak is dat al meer dan genoeg om vermindering van klachten te bewerkstelligen. Deze vorm van RZT kan op handen en voeten gegeven worden.

De combinatie RZT met de verticale reflexzonetherapie (VRT) werkt super. Door de zwaartekracht bij VRT krijgt het lichaam een ander signaal dat er wat moet gebeuren. VRT werkt zeer snel en goed bij bewegingsproblemen. De combinatie met RZT heeft de voorkeur omdat ontspanning die optreedt bij RZT erg belangrijk is om het lichaam de kans te geven om in alle rust te werken aan je klachten.

Gezichtsreflexzonetherapie (GZT) heeft een heel andere insteek. Zoals de naam al zegt: een behandeling op het gezicht. Deze vorm van behandelen werkt nauw samen met de hersenen. De GZT bestaat uit 7 stappen en tussen de laatste 2 stappen kan ik een scala van behandelingen toepassen: Neuropoints (Vietnamese Dien Chan), Japanse accupunctuur, Carniaal, Spaanse spiermassage. Meer dan 1 van deze extra’s pak ik meestal niet. Je lichaam moet al die prikkels ook kunnen verwerken. Kijk er niet gek van op dat je met huiswerk naar huis wordt gestuurd. De regie terug krijgen over je eigen lichaam, is naar mijn mening belangrijk. De opdrachten kan ik ook meegeven terwijl je geen GZT ontvangt van me.

En hoe vaak moet je dan behandeld worden?

Kom in ieder geval eens een keer of 5 dan weet je of er bij jou veranderingen optreden. De ene persoon merkt direct verschil, de ander pas na de vijfde behandeling en weer een ander zou eigenlijk 10 keer moeten komen. Reuma is een chronische auto immuunziekte waar zelfs artsen met hun handen in het haar zitten. Je verwachtingen realistisch houden, is zowel voor jezelf als voor me wel zo prettig.

Ben je aanvullend verzekerd dat is de kans zeer groot dat alternatieve geneeswijzen gedeeltelijk vergoed worden. Ben je lid van de Reuma Patienten Vereniging te Bergen op Zoom dan krijg ook nog eens korting per behandeling ๐Ÿ˜‰ Wellicht het overwegen waard, want de RPV biedt naast contact met lotgenoten ook bewegingsprogramma’s en uitjes aan.

Benieuwd of reflexzonetherapie ook voor jouw klachten geschikt is? Alie heeft een skype account en kan per skype je exact vertellen wat ze voor je kan betekenen. Uiteraard mag je ook bellen als je dat prettiger vind.

Volgende week de laatste blog in de serie Reuma: wat kan je zelf doen met reflexzonetherapie om je klachten te verminderen?

De volgende serie blog’s zullen over diabetes gaan. Kan reflexzonetherapie daarin ondersteunen?

Leave A Response

* Denotes Required Field