Zet je lichaam aan het werk

Ik heb me voorgenomen om de 3 stappen uit mijn eerste blog een voor een te bespreken. Verleden week ging ik dieper in op stap1: Ontspannen

Deze week stap 2: Zet je lichaam aan het werk.

In de reflexzonetherapie is dit heel logisch: je behandelt een cliënt en via deze behandeling wordt  het zelfgenezend vermogen van deze cliënt aan het werk gezet. Voor iedereen die niets van reflexzonetherapie af weet is dit vaak acacadabra, te vaag, zweverig… Vandaar wat meer uitleg via deze blog.

Zelfgenezend vermogen wat is dat?

Zelf-genezend-vermogen: het vermogen om jezelf te genezen. Een van de redenen die men vaak gebruikt om juist geen hulp te zoeken: kan ik zelf wel, gaat vanzelf over, zonder medicijnen ben je een hele week ziek van de griep, met medicijn maar 7 dagen.
Zodra dit vermogen ondermijnd wordt, geen kans krijgt door bijvoorbeeld stress dan wordt het tijd om hulp te zoeken en te aanvaarden. Dan gaat het niet meer vanzelf over. De een gaat naar de dokter, de een ander bezoekt een reflexzonetherapeut of zoekt een ander alternatief.

Ga dus op zoek naar een manier om het zelfherstellend vermogen een oppepper te geven zodat je kan herstellen. Kort door bocht: “Zet je lichaam aan het werk”.
Sommige mensen hebben geen geduld met ziek zijn en willen ze nu beter zijn… Zij zijn het vermogen om zelf te herstellen lang geleden vergeten.

Hoe kan je dit vermogen aan te spreken of vergroten?

Je lichaam de kans geven te herstellen kan op allerlei manieren:

RUST: ontspannen, rust nemen, mediteren, visualiseren
Met andere woorden: vermindering van stress en zorgen voor ontspanning.
Dit heb ik in mijn blog over ontspanning uitgelegd.

BEWEGING: wandelen, dansen, sporten
Beweging zet diverse vloeistofstromen aan het werk: bloed, weefselvocht (lymfevocht). Deze vloeistoffen zijn op hun beurt weer de dragers van het immuunsysteem en bevatten energie, zuurstof en andere bouwstoffen. Beweging en daarmee een goede doorstroming van bloed en lymfevocht is dan ook essentieel voor het gezond blijven van het lichaam.

VOEDING: gezond eten en drinken, voedingssupplementen
Afhankelijk wat je opvattingen zijn over gezonde voeding, voelen veel mensen wel aan wat gezond is en wat niet. Zelf merk ik dat diverse opvattingen tegenstrijdig zijn of zo “vreemd” dat ik de draad kwijt raak. Daar een paar zaken waar je keuze in kan maken:

 • wel of niet biologisch
 • wel of niet verse producten
 • wel of niet vegetarisch
 • wel of niet alcohol, koffie
 • wel of niet water (liefst warm)
 • wel of niet magnetron gebruiken
 • wel of niet boter of margarine of olie
 • wel of niet zo weinig mogelijk suikers. Dan heb ik het over de verpakte suikers:
  frisdrank, koekjes, vla, sausen, soep uit blik. Kijk maar eens goed op de verpakking. Namen als glucose, fructose(stroop), dextrose, gemodificeerd zetmeel betekent: suiker.

Zelf een bewuste keuze maken, kan een eerste stap zijn naar een voeding die bij jou past.

LACHEN! Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd.
Lachen ontspant en ontspanning geeft ruimte aan het lichaam om te herstellen. Laatst kreeg ik de slappe lach door iets waarvan ik direct al niet meer kon bedenken waarom het zo grappig was: heerlijk, wat een ontlading en ontspanning!

Op zoek naar hoe anderen over zelfgenezend vermogen denken kwam ik nog een item tegen:
LIEFDE: lief zijn voor jezelf en liefde geven aan anderen kan je zo goed doen dat je zelf genezend vermogen een boost krijgt.

Iemand die een bijzondere blik op het zelfgenezend vermogen heeft is Henk Fransen. Henk heb ik al twee keer tijdens een lezing ontmoet. Samen met Arnout Visscher heeft Henk het gratis E-book Versterk het zelfgenezend vermogen op 5 niveaus geschreven. Ze geven hiermee een waardevol overzicht van informatie en maatregelen die je helpen om preventief om te gaan met ziekte en te zorgen voor een optimale vitaliteit. De 5 niveaus worden kort, bondig en in begrijpelijke taal beschreven. Een aanrader!
Volgende week het derde en laatste punt uit de eerste blog: Los blokkades op!

Wat doet jij om jouw lichaam aan het werk te zetten?

Noem in het commentaarveld hieronder hoe u uw zelfherstellend vermogen aan het werk zet en vertel: heeft het geholpen?

Als dit artikel interessant is voor mensen in jouw familie, vrienden of kennissenkring, wil je het dan ‘delen’ door op één van de social media knoppen hieronder te klikken?

8 Comments

 • Lizethe

  Reply Reply 21 november 2014

  Als ik mij minder goed voel, bijvoorbeeld moe, droge ogen en wat kort door de bocht, dan weet ik zelf wat er aan de hand is.

  Ik heb te weinig water gedronken. Dat wil zeggen dat ik de vorige dag te weinig water heb gedronken. Gelukkig kan ik dit snel verhelpen en mijzelf weer een dag streng aan het water zetten.

  • Alie Geerts

   Reply Reply 21 november 2014

   Hallo Lizethe,
   Altijd goed als jezelf al weet waar de schoen wringt! Water drinken is wat ik altijd als advies meegeef aan mijn cliënten.
   groetjes,
   Alie

 • Petra Zoet

  Reply Reply 21 november 2014

  Mooie, duidelijke blog. Ik weet niet of het zelfherstellend vermogen is, maar ik negeer dingen nogal eens. Een beetje in het kader van: “het is vanzelf gekomen, het gaat vanzelf ook wel weer weg”. Vaak werkt dat ook zo. Misschien is dat dan wel een vorm van geduld om je lijf het zelf op te laten lossen. Overigens, mocht het niet vanzelf over gaan, dan ga ik toch wel op zoek naar hulp hoor.

  • Alie Geerts

   Reply Reply 21 november 2014

   Hallo Petra,
   Dat is inderdaad het zelfherstellend vermogen: je kreeg last van … en na verloop van tijd gaat het weg. Het wordt opgelost, als dit vermogen niet ondergesneeuwd wordt door heel veel problemen.
   groetjes,
   Alie

 • Hilda Mossink

  Reply Reply 23 november 2014

  Ha Alie, ja een bijzonder mechanisme dat zelfherstellend vermogen. Daar mogen we weleens vaker bij stilstaan hoe bijzonder zit systeem eigenlijk is. Wat we ook doen, je lichaam probeert het voor zover het dan kan altijd weer goed te maken. Voor mij is slapen een goed merkbare vorm. Na een goede nacht kijk ik heel anders tegen de wereld aan.
  Leren luisteren naar de behoeften van je lichaam en er vervolgens naar te handelen, is een hele kunst. Dank!

  • Alie Geerts

   Reply Reply 23 november 2014

   Hallo Hilda,
   Je laatste opmerking “Leren luisteren naar je lichaam”! Dat is de spijker op zijn kop 😉
   Het is zo gewoon dat mensen er vaak niet bij stil staan. Net is bij je auto: deze moet het gewoon doen. Daarom is het luisteren/voelen zo belangrijk als het spaak loopt krijg je echt wel op tijd de seintjes. Er naar handelen is dan de truuk!
   Bedankt voor je reactie.
   Groetjes,
   Alie

 • Willem van Gisbergen

  Reply Reply 23 november 2014

  Nou Alie, complimenten hoor. De wijze waarop je het beschrijft is heel helder en verhelderend. Het is duidelijk, overigens was ik me dat al wel bewust, dat je zelf veel in de hand hebt. En helaas gaat niet iedereen bewust om met het eigen lijf, voeding, ontspannaning enz.

  Kijk uit naar deel drie!

  • Alie Geerts

   Reply Reply 24 november 2014

   Hallo Willem,
   Dank je wel voor je reactie en complementen! Een van mijn doelen is mensen bewust te laten worden. Als dat met schrijven lukt dan ben ik een tevreden mens!
   groetjes,
   Alie

Leave A Response

* Denotes Required Field