Lymfesysteem op de handen

Successen moet je delen

Afgelopen 28 januari heb ik een lezing gegeven over reflexzonetherapie/reflexologie en het was geweldig!
7 Toeschouwers die zeer tevreden waren na afloop. Verbeterpuntjes zijn er altijd en ik ben blij dat ik iemand gevraagd hebt te komen om daar specifiek na te kijken: Marieke, nogmaals mijn dank!

Op zondag 22 maart herhaal ik deze interactieve lezing.
De inhoud blijft grotendeels hetzelfde al zal ik de verbeterpunten ter harte nemen: minder de diepte in, wellicht de oefeningen op video opnemen zodat iedereen kan zien wat er bedoeld wordt. En vooral enthousiast blijven (nou, dat lijkt me geen probleem).

Video’s maken

Samen met een goede vriendin heb ik wederom een video gemaakt. Dit keer een behandeling die wat lastiger is, namelijk: het lymfesysteem. Wellicht dat het daarom zo lang duurde voordat ik hem in een blog durfde te zetten. Waarom nu dan wel: omdat veel mensen last van oedeem hebben en er zo weinig andere therapieën zijn die hier een effectieve oplossing voor bieden.

De video maken was leuk, het stond er in 1x op: met de niet gebruikte camera in beeld, met ringen nog aan mijn vingers… omdat het verhaal er goed op stond heb ik het zo gelaten.

Wat doet  het lymfesysteem dan?

Het lymfesysteem ruimt afvalstoffen op en ondersteunt het immuunsysteem. Een van de redenen waarom ik elke behandeling afsluit met het aanzetten van dit systeem (via de reflexzones van het lymfesysteem). Doordat afvalstoffen sneller worden afgevoerd, heb je minder snel last van vage hoofdpijn als reactie op de behandeling. Water drinken na de behandeling blijft belangrijk, je lichaam begint direct op te ruimen na het activeren van het lymfesysteem (= water + afvalstoffen het lichaam uit).

Het lymfesysteem bestaat buisjes die steeds groter worden en eindigen in de lymfeklieren. De buisjes nemen weefselvloeistof op met afvalstoffen en vervoeren deze richting de lymfeklieren. De lymfeklieren bevatten witte bloedcellen die voor het bestrijden van infectie belangrijk zijn.
Als het lymfesysteem geblokkeerd is dan ontstaat ergens in het lichaam een ophoping van vocht. Meest bekend zijn de dikke voeten tijdens warme zomerdagen of tijdens zwangerschap. Dit wordt oedeem genoemd.

Zoals bij alle fysiologische processen is ook de wijze waarop oedeem ontstaat zeer complex. Tal van factoren spelen daarbij een rol, waaronder de nierfunctie, de hartwerking, de leverfunctie en als gevolg daarvan het eiwit- en zoutgehalte in het bloed. Oedeem is een ophoping van vocht in de weefsels: het weefselvloeistof dat opgenomen zou moeten worden door de buisjes van het lymfesysteem. Oedeem kan zichtbaar worden in de voeten/enkels, maar ook in de buik of in de armen. Zelfs onder de ogen kan het zichtbaar worden.

Lymfesysteem op de handen

In onderstaande video zie je hoe op de handen en armen het lymfesysteem geactiveerd kan worden op de reflexzone manier. Hier worden de reflexzones van het lymfesysteem gemasseerd op zeer zachte wijze. Hard drukken heeft namelijk geen effect: een plas water laat zich ook niet wegdrukken het water komt dan via een andere weg weer terug.

Als er behoefte is aan een papieren versie van deze behandeling, laat een reactie achter dan stuur ik je het document toe.

New! Gezichtsreflexologie

Eind januari ben ik begonnen met de gezichtreflexologie opleiding. Met deze eerste module (de opleiding bestaat uit vijf modules) heb ik al een aantal personen weten te verrassen: heel erg ontspannend, je hoofd wordt letterlijk leeg en (eventuele) pijn trekt weg. Lees de ervaringen op deze website.

Speciaal voor Valentijnsdag bied ik de Gezichtsreflexologie behandeling aan voor een Valentijnsprijsje (€ 20,- ipv € 55,-).
Neem voor deze aanbieding contact met me op.

Als dit artikel interessant is voor mensen in jouw familie, vrienden of kennissenkring, wil je het dan ‘delen’ door op één van de social media knoppen hieronder te klikken?

 

2 Comments

 • Betsy van Wijk

  Reply Reply 21 september 2019

  Hallo,
  Na een operatie aan de duim blijf er oedeem in mijn hand. Ik heb het filmpje van de massage aan het lymfesysteem van de hand gedaan en ik voel direct resultaat. Ik wil graag de papieren versie van de uitleg.
  Bij voorbaat dank.
  Betsy

  • Alie Bruins

   Reply Reply 2 oktober 2019

   Hallo Betsy,

   Ondertussen heb je de papieren versie ontvangen. Is het allemaal duidelijk?

   Succes met de massage!
   Alie

Leave A Response

* Denotes Required Field