Reuma – Behandelingen om zelf te doen

Kan dat? Jezelf een behandeling geven?

Ja en nee:
Ja, want als je je stoot dan wrijf je toch automatisch op de pijnlijke plek en dat helpt, dus waarom niet.
Nee, want als je een serieuzer probleem hebt zal wrijven je niet helpen. Daarbij een massage moet soms wat diepgaander zijn, dus behandelingen kun je beter uitbesteden.

Okay, een combinatie is toch ook mogelijk? Via het gezicht zeer zeker en dat wordt in de opleiding Gezichtreflexology ook gepromoot. Ook de grondlegster van de Verticale reflexologie is voorstander van ‘huiswerk’. Zowel op voeten als op handen kan je zelf aan de slag.

Tuurlijk, blijf een behandeling krijgen erg fijn en mogelijk dat het meer resultaat geeft. Maar het heft in eigen hand nemen, de regie over eigen lichaam terug krijgen juist als chronisch patiënt (wat reuma patienten nu eenmaal zijn) lijkt mij heel belangrijk. Als ik dat even terug grijp op het “bewegen is goed voor reuma patiënten”. Het bewegen kan je natuurlijk niet uit besteden (zou wel lekker zijn 😉 ) waarom zou je dan het masseren elke keer moeten uitsteden?

Als pijn patiënt ben je dagelijks met je lichaam bezig, vaak op een negatieve manier. Als je daar een positieve draai aan kan geven, door je zelf een behandeling te geven lijkt mij dat een goede zaak.

Hoe dan?

Laten we bij het gezicht beginnen. Eerst een projectie van het lichaam op het gezicht:

GZT - lichaam op gezicht

GZT – lichaam op gezicht
Lone Sorensen

Stel je hebt nu erg veel pijn in je nek. Met deze afbeelding snap je direct waar je zou kunnen masseren.

Benodigheden:

  • een pen met ronde achterkant of je vinger (als deze niet al te gevoelig is)
  • een klok met secondewijzer

Werkwijze:

Wrijf als eerste 12-15 x langs beide oren,

Pak een pen en wrijf met achterkant op de plaats van de foto waar je de pijn ervaart. In geval van de nek tussen de wenkbrauwen en iets daarboven.

Ga op zoek: waar op jouw gezicht is het gevoelig tot scherp, daar moet je zijn.
Je kan daar de pen wat harder op neerzetten en laat deze dan voor zeker een minuut staan.
Let op: je hoeft er niet doorheen te drukken! Zeker als je een scherpe pijn voelt op de plek waar je bent blijft het vaak gevoelig voor zolang je daar staat.

Wat gebeurd er dan?

Je hersenen krijgen nu een seintje dat er in je nek een probleem is dat opgelost moet worden. Pijnstilling wordt geactiveerd en het zelfgenezend vermogen wordt aangesproken.

Op handen en voeten

Voetenkaart Dwight Beyers

Voetenkaart Dwight Beyers

Ook deze kaart geeft goed aan waar je op je voeten je nek kan behandelen. Mocht je nog lenig zijn, dan kan je je voeten op je knie leggen en zo de zijkant van je tenen behandelen (blauwe streepje op plaats waar de voeten elkaar raken).

Ook het gebruik van de trap of een stoel kan handig zijn, let dan wel op je eigen veiligheid. Ben je snel uit evenwicht dan niet doen.

Gebruik maken van je bed is ook een optie: lekker liggen en dan krijg je wellicht wel de voeten op je knieëen.

Grote verschil met gezicht is dat de handen en voeten niet  geprojecteerd zijn in de voeten (en handen). En juist daar hebben reuma patiënten vaak pijnklachten.

Een super mooie digitale handenkaart scrol over de plaatjes heen en je ziet waar je moet zijn. Zet je handen op een harde ondergrond en druk met je andere hand/vingers over de gedeeltes die aandacht nodig hebben.

 

Wil je meer weten over hoe je jezelf kan behandelen, neem dan contact op. In een persoonlijke sessie geef ik je les in diverse zelfbehandelingen specifiek voor de klachten die je dagelijks ervaart.

 

Leave A Response

* Denotes Required Field